2020 Adventi beszélgetés

***

NCsE: Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy vészterhes időket élünk. A liturgikus jelentésen túl van személyes üzeneted a betlehemmel?

2020 különleges év. Mindannyian ismerjük azokat a jelenségeket amik körülöttünk zajlanak. Információs és értékrend válság van, kétségek között bizalmatlanul keressük a támpontokat; hírek, tájékoztatók, ezerféle nyilatkozat özönlik ránk, mi pedig próbáljuk meglelni, mi az a közös út, ami járható és igaz. A virtuális világ által közvetített társadalmi megosztottság egyenesen riasztó, miközben valódi találkozások alkalmával meglátjuk egymás tekintetében a szemlélődő, didergő lelket. A világi vircsaft kulisszái mögött értelmes, egymásért aggódó szeretet-hálózat van.

 “Az emberek mindig mindent tudnak(…). Mindent, ami lényeges. Csak másról beszélnek.“ Írja Márai a Kassai polgárokban.

Emlékeztet ez az egész a bibliai idők özönvizére. Már nyakig ér a trágya, hamarosan mindent elsodor a szenny, de az áradat tetején ott lebeg valahol egy szerény, jól megépített bárka, amin átvészelhetnénk ezeket az időket. Hogyan? Évezredes tanítás, és hát személyes tapasztalatom is -vagyok olyan öreganyó… (nevet) hogy a belső, vezérlő csillag az, ami a sötétségből elvezet a fényhez, vannak azonban feltételek. Ennek megértéséhez kulcs a betlehemi kép. Például azt látjuk, hogy csupán kétféle ember érkezik meg a csodához: mégpedig az egyszerű, tiszta szívű (pásztor), vagy a bölcs (király). Mert ők képesek felfelé tekintve meglátni a jelet, majd ajándékkal a zsebükben(!) elindulni a bizonytalanba, kitartóan követve a csillagot a sötét égbolt alatt.

Amíg a cipőnk sáros orráig látunk csak, addig kutya nehéz a megváltás ígéretében hinni. Különleges év ez, mert úgy tűnik, most sokan fürkésszük az eget! 

NCsE: Halálhírekről, gyászról olvasunk, hallunk nap mint nap. Az előző gondolataid segítenek mindezek feldolgozásában?

Kiss Borcsa Boricon (fotó: Kiss Lenke Dalocska)

– Kósza szép gondolatok nem segítenek, azok jönnek-mennek. Az ÉLETszemlélet azonban segíthet. Az anyag titkait kutató korunk tabuként tekint a halálra. A tudomány nem talál bizonyítékot a halál utáni életre, de arra sem, hogy az elmúlással megszűnik minden és jön a semmi. A ma gondolatrendszere ezzel tehát nem tud mit kezdeni.

Próbáljuk meg az egyszerű pásztor szívével megközelíteni a kérdést. Van-e valaki, akinek személyes élménye a saját megsemmisülése?

Minden itt zajlik bennünk, körülöttünk, semmi nincs elrejtve… Az én tapasztalatom -ez az egyetlen, amire támoszkodni tudok, -az ÉLET. Az, hogy “én élek” az alapvetésem.

Látom a természetet elmúlni (és feltámadni!), vannak szeretteim, akik eltávoztak, de ezt a tényt mindössze elválasztó erőként élem meg. Elment közülünk… az élet pedig pofátlanul dübörög tovább.

A létezést látom mindenhol, kizárólag ezt tapasztalom meg személyesen. A halál irreális.

NCsE: A keresztény világban advent idején számtalan betlehemet láthatunk. A világvárosok, a legkisebb falvak közterein, templomokban, gyakran még közintézményekben is. Miben más, ha egyáltalán az, a tiéd?

– Tulajdonképpen egyáltalán nem törekedtem arra, hogy más legyen. Nagyon is a hagyományos üzenetet szerettem volna megjeleníteni, de hosszú heteken át foglalkoztam vele, ez egy nyilvánvaló meditatív állapot. Rajtam keresztül szűrődik át az üzenete, ezért valószínűleg a számomra fontos mozzanatok erősödtek föl.

Például szembetűnő, hogy nem a szegényes istálló a fő jellegzetessége, sokkal inkább a hatalmas, sötét, szikrázóan hideg égbolt, ami ráborul a világra. A sok-sok csillag közül pedig az az egy a legfontosabb, amelyik elvezet a titokhoz. Ott pedig már szerény pompa van, vagyis belső harmónia, ragyogás. Az egymásra találó emberek meghittsége, a remény hatalma.

NCsE: Valóban szembetűnő a különbség. A klasszikus figurákon kívül nekem az az érzésem, mintha az univerzum színpada előtt állnánk. Mi nézők vagyunk a világ, előttünk a szereplők. Vagy lehetséges, hogy fordítva van? Valójában ők a mindenség és mi vagyunk a játékosok?


– Hát persze. “Ami lent van, az megfelel annak, ami fent van, és ami fent van, az megfelel annak, ami lent van” tudjuk Hermész Triszmegisztosztól.
Vagy a miatyánkból: “..amint a földön, úgy a mennyben is…” Egy és ugyanaz: Világszínpad. 

Ezért is hiszek a Színházban. Pontos szerkezete, működése, felépítése, résztvevői miatt a mulandóság jegyében örök. A transzcendens világban is vannak nézők. Meg ruhatárosok. Csak úgy mondom. (Nevet)


NCsE: A felnőttek többé-kevésbé ismerik a betlehem jelentését, magáról az eseményről sokunknak pontos képe van. Gondoltál a gyerekekre is? Az a látvány, amit alkottál, képes megszólítani őket is?

– Ó hogyne! A prototípust azonnal szétszedték a gyerekeim. Ez már egy jó jel! A szülők nyilvánvalóan elmesélik hozzá a történet életkoruknak megfelelő rétegeit. Ezenkívül minden képi világ akkor is hat, ha semmilyen magyarázat nem fűződik hozzá. Ezért is aggasztó a képi szennyezettség a világban. Nem mindegy mi vesz körül napi szinten minden pillanatban.

NCsE: Arra gondolok, hogy a gyerekek szinte végtelen fantázia készletét képes-e bővíteni, akár egy eddig ismeretlen “utazásra” csábítani?

– A gyermekek olyan gazdagok és nyitottak ezen a téren, hogy efelől semmi kétségem nincs, a legtermészetesebb módon vágtázik a gyermeki fantázia újabb és újabb világokba. A gyermek ízlésének kialakításáért én felelek, de az az önfeledt, gátlástalan képzelőerő, ami belőlük előtör mondjuk a kis betlehem hatására, na! az engem fog inspirálni egy következő feladatra!

NCsE: Kiknek szánod, hová szeretnéd, ha eljutna a betlehemed? Kicsit profánul: kik a célszemélyek?

– Alapvetően a családomnak szántam ezt a betlehemet, mert régóta hiányzott nálunk a karácsonyfa alól, most végre megterveztem a sajátunkat. Hasonló otthonokban tudom elképzelni, de természetesen minden útkereső embernek, közösségnek szól, aki szeretné ebben az időszakban emlékeztetőül felállítani.

NCsE: Az ünnepek után jön a farsang, a mulatságok ideje, majd egy újabb várakozás, felkészülés a Húsvét ünnepére. Te mit szeretnél? Ha a betlehemed a karácsonyi díszek mellett várná a következő advent kezdetét, vagy egész évben hirdetné a születés, az élet csodáját?

– Ez a betlehem hosszú távra szól, karácsony elmúltával szétszedhető és a díszekkel együtt lappangó módon megvárja a következő adventet. De magát az üzenetet magunkkal hordozzuk egész évben, ez a fontos.


NCsE: Végezetül: Te egy mesebeli faluban élsz a Dunakanyarban egy régi, de annál varázslatosabb parasztházban. A te otthonodban is jelen lesz az alkotásod, a BORICON-betlehem?             

– Jelen van!

***

 

Rendeléshez vedd fel velem a kapcsolatot!:  info@kissborbala.hu

 

További információk a betlehemről:/karacsony-2020/

***